Mushrooms Fenugreek er mødet mellem det indiske og nordiske køkken. Det er helt og aldeles en ret, du kun kan få hos Bindia. Og så er den tilmed vegansk, så alle kan være med.
Selvom det indiske subkontinent er enormt med stor diversitet i klima, landbrug og ingredienser, er brugen af svampe i madlavningen, noget man meget sjældent ser i Indien; særligt fordi, der ikke er mange steder, der er ideelle for deres vækst.
Brugen af svampe var derfor først noget, Bindias grundlægger rigtigt stiftede bekendtskab med, efter han kom til Danmark. ”Det var en spændende ny verden, der åbnede sig,” fortæller han.
På den anden side, er Fenugreek (dansk for bukkehorn) langt mere typisk for det indiske køkken. Planten er rig på fibre, antioxidanter, B-vitaminer og jern. I kraft af at også være rig på proteiner, er det samtidigt forståeligt, at det er en yndet spise for et stigende antal sundhedsbevidste forbrugere.
Ligesom i flere af Bindias retter, er bukkehorn en fast bestanddel i mange køkkener i Inden, som også er verdens største producent af bukkehorn. Planten har en sød og lidt nøddeagtig smag, der kan minde lidt om sirup. Derfor er den også brugt i søde sager i både indiske og mellemøstlige opskrifter.
Den kan dog være meget bitter, hvis den spises rå. Tilberedes den derimod på den rigtige måde med andre krydderier, kan den transformere maden ved at tilføje en særlig sødme og dybde til smagen.
Og svampene? ”De er ikke kun sunde og lækre, men var mindst lige så meget et fantastisk alternativ for vegetarer,” fortæller Amer Suleman.
Nærmest alle Indiens større religioner som Hinduismen, Buddhismen, Sikhismen og Jainismen samt verdens ældste medicinsystem Ayurveda, har siden tidernes morgen enten advokeret for en kødfri kost eller direkte forbudt kødforbrug.
En undersøgelse fra 2021 indikerer da også, at omkring 40% af landets befolkning identificerer sig som vegetarer, mens dette tal er langt højere i enkelte stater, som fx landets geografisk største Rajastan, hvor det gælder for 3 ud af 4.
Hos Bindia kan man derfor få samtlige af vores lækre curries i en vegetarisk version - i tillæg til 9 deciderede vegetariske og veganske retter som vores Mushrooms Fenugreek.
Bindias Mushrooms Fenugreek blev Bindias måde at fusionere det nordiske og indiske køkken. ”Jeg har altid været glad for Bukkehorn og dets evne til at give smag”, fortæller Bindias grundlægger. Mushrooms Fenugreek er derfor en kort sagt en lækker indisk ret med et nordisk touch fra årstidens svampe og de klassiske tempereringer med indiske krydderier.
En temperering en krydrings-teknik fra det indiske subkontinent, hvor knuste krydderier lynsteges separat ved brandvarme temperaturer. Når krydderierne rammer det kogende fedtstof, udsættes de for sådan et varme-chok, at de straks udskiller deres essentielle olier og dermed masser af smag. Vores Mushrooms Fenugreek gennemgår flere tempereringer, som bl.a. er fokuseret omkring ’varme’ krydderier som spidskommen og sennepsfrø. Den færdige ret bliver toppet op med frisk koriander.
Velbekomme!
Smag vores Mushrooms Fenugreek i din lokale Bindia på Østerbro, Nørrebro, Frederiksberg, Amager, Lyngby og Søborg eller bestil den her.