Bindias Mixed Veg. er en rigtig hverdagsret med mange grøntsager, som er typiske for indisk mad. Vi er altid på udkig efter friske grøntsager, så denne ret kan ændre sig i løbet af sæsonen, men vi går typisk efter kartofler, ærter og bukkehorn.
Særligt bukkehorn og dets evne til at give smag er Bindias chefkok rigtig glad for. Det er en urteagtig plante og forholdsvis almindelig spise i Indien, hvor den typisk bliver brugt på 3 forskellige måder.
Tørrede bukkehornsblade knuses og bliver brugt som krydderi eller som en del af de indiske krydderiblandinger, kendt som Garam Masala. Bukkehornsfrø bliver derimod spiret og brugt i fx salater. Særligt spirede bukkehornsfrø har nogle helt fantastiske helbredende evner. Sidst men ikke mindst, bruges de friske blade lidt på samme måde som spinat i varme retter.
Planten er rig på fibre, antioxidanter, B-vitaminer og jern. I kraft af at også være rig på proteiner, er det samtidigt forståeligt, at det er en yndet spise for et stigende antal sundhedsbevidste forbrugere samt blandt vegetarer og veganere.
Nærmest alle Indiens større religioner som Hinduismen, Buddhismen, Sikhismen og Jainismen samt verdens ældste medicinsystem Ayurveda har siden tidernes morgen enten advokeret for en kødfri kost eller direkte forbudt kødforbrug.
En undersøgelse fra 2021 indikerer da også at omkring 40% af landets befolkning identificerer sig som vegetarer, mens dette tal er langt højere i enkelte stater, som fx landets geografisk største Rajastan, hvor det gælder for 3 ud af 4.
Hos Bindia er det derfor muligt at bestille samtlige af vores lækre curries i en vegetarisk version - i tillæg til 9 deciderede vegetariske og veganske retter som vores veganske Mixed Veg.
Ideen bag Mixed Veg. er ’grøntsager på den indiske måde’. ”Normalt er curryen selve hovedretten”, fortæller Bindias chefkok, ”men her fungerer den mere som en lim, der får de forskellige dele til at komme sammen til en helhed.”
Retten bliver krydret via tempereringer omkring ’varme’ krydderier som bl.a. spidskommen og sennepsfrø. Temperering er en indiske krydrings-teknik, hvor knuste krydderier lynsteges separat ved brandende varme temperaturer. Når krydderierne rammer det kogende fedtstof, udsættes de for sådan et varme-chok at de straks udskiller deres essentielle olier og dermed masser af smag.
Den endelige ret bliver toppet med en håndfuld både frisk og tørret garniture som bl.a. mynte og koriander.
Velbekomme!
Smag vores Dal i din lokale Bindia på Østerbro, Nørrebro, Frederiksberg, Amager, Lyngby og Søborg eller bestil den her.