Paratha er et ugæret fladbrød, der stammer fra det indiske subkontinent. Dets navn er Hindi, men kommer oprindeligt fra Sanskrit og betyder ”lag af bagt dej”, da dejen foldes i processen, så det færdige brød ender med at have flere tynde lag.
Paratha findes dog ikke kun i Indien og dets nabolande som fx Sri Lanka og Pakistan, men også endnu længere væk i lande som fx Trinidad & Tobago, Singapore, Fiji og Malaysia – og med mere eller mindre det samme navn.
Brødet associeres i høj grad med det nordindiske køkken og særligt Punjab-regionen, hvor Bindias grundlægger og chefkok selv er fra. I hans barndom, var Paratha et luksusbrød, som de kun spiste en gang imellem i weekenderne.
Til en Paratha-dej, skal der ikke bruges andet end groft fuldkornsmel og vand. Af den færdige dej, laver man en kugle, som man ruller flad som en pandekage. For at få de karakteristiske tynde lag og for at undgå brødet ikke bliver tørt som et Chapati-brød, smører man overfladen med en relativ fed smørelse som fx smør og ghee, men det kan også være en fed nøddesmørelse, eller, som i Bindias Paratha, vegetabilsk olie. Den smurte dej foldes og rulles flad igen, så de smurte lag på denne måde, ligger inde i brødet. Via denne teknik kan man også putte fyld i sin Paratha-dej inde mellem lagene. Den mest kendte version er nok Aloo Paratha med moste og krydrede kartofler.
Paratha kan både tilberedes i en Tandoor-ovn eller på en pande, men da brødet kan have en tendens til at tørre for meget ud i en ovn, er vores Paratha en såkaldt ’pande-Paratha’.
Da vi har fokus på vores curries og andre hovedretter, serverer vi den helt almindelige Paratha, der fungerer rigtigt godt til at dyppe i vores curries.
Velbekomme!
Smag vores Paratha i din lokale Bindia på Østerbro, Nørrebro, Frederiksberg, Amager, Lyngby og Søborg eller bestil den her.