Bindias Channa Masala er klassisk indisk street food forfinet til den bedste version af sig selv.
Da ”Channa” betyder kikærter og ”Masala” er navnet på de utallige krydderiblandinger som både sælges på markeder eller selv laves i de indiske hjem, kan Channa Masala groft sagt koges ned til ”krydrede kikærter”.
”Dette er en vaskeægte indisk hverdags-ret… eller det man i dag ville kalde for streetfood”, fortæller Amer Suleman, grundlægger og chefkok i Bindia. ”Noget af det jeg husker tydeligst fra min skoletid, var en mand lige ude foran skolen med en kæmpe gryde med kikærter og nanbrød. Det var stort set min frokost i hele min teenagetid.”
Der findes to slags kikærter: de hvide, som vi kender i Vesten og så nogle mindre og mørke nogle, som er de mest udbredte i Indien, hvor de går under navnet ”Desi Channa”. Den hvide slags, vi kender herhjemme, bliver kaldt ”Kabuli Channa” i det de kom fra Kabul, da de blev introduceret i Indien i det 18. århundrede.
Kikærter bliver spist på det meste af kloden og tilberedes på uendeligt mange måder, hvilket nok skyldes at denne spise er meget nærringsrig. De indeholder bl.a. masser af fibre, mineraler, jern og fosfor. I kraft af at også være rige på proteiner, er det samtidigt ikke så mærkeligt, at kikærter er en yndet madvare blandt vegetarer og veganere.
Nærmest alle Indiens større religioner som Hinduismen, Buddhismen, Sikhismen og Jainismen samt verdens ældste medicinsystem Ayurveda, har siden tidernes morgen enten advokeret for en kødfri kost eller direkte forbudt kødforbrug.
En undersøgelse fra 2021 indikerer da også at omkring 40% af landets befolkning identificerer sig som vegetarer, mens dette tal er langt højere i enkelte stater, som fx landets geografisk største Rajastan, hvor det gælder for 3 ud af 4.
I Bindia kan man derfor få samtlige af vores lækre curries i en vegetarisk version - i tillæg til 9 deciderede vegetariske og veganske retter som vores Channa Masala, der er vegansk og derfor kan spises af stort set alle.
”Channa Masala er vildt udbredt blandt gadesælgere i Indien”, fortæller Amer Suleman. ”Den bliver både solgt i boder, gadekøkkener og af sælgere der stiger på bussen med favnen fuld af kikærter. Man får den typisk serveret i et kræmmerhus af avispapir og med et squeeze lime ovenpå.
”Jeg har fået serveret Channa Masala ufatteligt mange gange og rigtigt mange forskellige steder. Jeg har derfor udviklet min egen opskrift ud fra hvordan den smager, når den er bedst. Vi bruger derfor nogle spændende krydderier som fx nigellafrø i den rigtige kombination og rækkefølge, som virkelig afbalancerer denne ret – eller snack om man vil.”
Velbekomme!
Smag vores Channa Masala i din lokale Bindia på Østerbro, Nørrebro, Frederiksberg, Amager, Lyngby o Søborg eller bestil den her.