Cookie Policy

Når du besøger vores hjemmeside, indsamles der oplysninger om dig med henblik på at optimere brugeroplevelsen af hjemmesiden. Ved at bruge denne hjemmeside, giver du automatisk samtykke til vores cookiepolitik.


When you visit our website, specific data are collected to optimize the user experience of the website. By using our website, you automatically consent to our cookie policy.


Paneer Madras (400 g)


Bindias Paneer Madras er vores chefkoks stærke hyldest til Sydindien – og det sundeste på menuen.

Den sydindiske diæt

Paneer Madras har sit navn fra sit oprindelsessted, nemlig den sydindiske millionby Madras, i dag også kendt som Chennai. Ifølge sagnet fik retten sit navn, da engelske købmænd ankom til byen i 1640.

I Sydindien spiser man typisk meget stærkere mad end i Nordindien. Derfor er Paneer Madras meget stærkere end vores nordindiske curries som vores Korma og Butter Curry. Faktisk er Bindias Madras, det stærkeste vi har på menukortet.

Den sydindiske diæt

I flere sydindiske stater, er der mange religiøse og spirituelle fællesskaber og traditioner, som ikke spiser kød. Den nok ’strengeste’ diæt finder man hos tilhørerne af Jain-religionen. Her forbydes ikke kun kød, fisk, æg samt andre animalske produkter, men også rodfrugter, hvilket derfor ekskluderer mange hyppigt anvendte ingredienser i det indiske køkken som gurkemeje, ingefær, hvidløg og løg; sidstnævnte er noget nær et grundelement i det nordindiske køkken.

Selvom det langt fra er flertallet, der tilhører denne religiøse minoritet, har deres ældgamle forskrifter haft stor indflydelse på mange regionale køkkener. Uanset hvad ens religion eller kostvaner er, anser inderne vegetarisk mad for at være hensigtsmæssig uanset sted, tid eller anledning. Derfor er vegetariske restauranter ret udbredte – og disse ofte bliver drevet af Jainister.

Derfor fokuserer det sydindiske køkken på ingredienser som tomater, kokos, tamarind, sennepsfrø, sennepsblade og, ikke mindst, karryblade, der, trods navnet, ikke har nogen direkte forbindelse til karrypulver.

”Den søde Neem”

Karryblade giver maden noter af noget, der minder om lime, basilikum og citrus, men de er mindst lige så kendte for deres helbredende egenskaber. Disse blade er fx rige på en række vitaminer samt jern og calcium. De bliver derfor brugt flittigt i Ayurveda til behandling af en række lidelser.

Karrytræet bliver også kaldt ”den søde Neem” med reference til neemtræet, der har en hel central – og nærmest hellig – rolle i Ayurveda. Alt lige fra træets blade, frugt, kerner, blomster, rødder og bark bruges i Ayurveda til behandlingen af en lang række sygdomme.

I nyere tid, er dette træ derfor blevet et fokusområde indenfor moderne medicin, hvor mere end 140 aktive stoffer er blevet isoleret fra alle steder på dette fantastiske træ. Men selvom neemtræet har så mange fantastiske egenskaber, er dets blade generelt alt for bitre til madlavning. Bladene fra karrytræet, derimod, kan både bruges i madlavning og som forebyggende medicin – derfor navnet ”den søde Neem.”

Paneer Madras på Bindia-måden

”Min morfar var Ayurveda-læge” fortæller Bindias grundlægger og chefkok, Amer Suleman. ”Hans behandlinger var altid baseret på tilpasning af ens kost.” Bindias madfilosofi hviler derfor på en dyb respekt og forståelse for Ayurveda og kostens betydning for vores sundhed og velvære.

”Jeg er meget inspireret af det Sydindiske køkken, dets vegetariske fokus og har meget stor respekt for kulturen og særligt ingredienser som kokos, tomat, karryblade, tamarind”, fortæller Amer Suleman. ”Smagen såvel som sundheden, der ligger i disse ingredienser og retter er utroligt fascinerende. Min Madras er en hyldest til det sydindiske køkken og det sundeste, vi har på menukortet.”

Smagen såvel som sundheden skyldes især karrybladene, men også asafoetida, som er et krydderi, der udvindes af planten Ferula Asafoetida (på dansk: Dyvelsdræk).

Asafoetida har en masses sunde egenskaber, er fyldt med antioxidanter og bliver især brugt til at hjælpe med fordøjelsen. Det bruges ofte i dal-retter. Herudover fungerer asafoetida som smagsforstærker og er derfor en uundværlig del i de tempereringer, som vores Paneer Madras gennemgår.

Temperering er en indiske krydrings-teknik, hvor knuste krydderier lynsteges ved brandende varme temperaturer. Når krydderierne rammer det kogende fedtstof, udsættes de for sådan et varme-chok at de straks udskiller deres essentielle olier og dermed masser af smag.

Sammen med hele karryblade, bruger vi desuden hele stegte chilier i vores Paneer Madras, som, sammen med mere substans, giver en mere afrundet smag end bare chilipulver.

Mens ”Madras” er navnet på curryen, er ”Paneer” navnet på en populær umodnet ost fra Indien, skabt på ko- eller bøffelmælk, som er hovedingrediensen i Paneer Madras. Denne ost er ikke længere kun populær i sit hjemland, men er efterhånden blevet en spise, som mange i Vesten har taget til sig. Med sit lave fedtindhold og høje proteinindhold, er denne friske og mættende ost især blevet en eftertragtet proteinkilde i utallige kødfrie madretter.

Da paneer har en mild smag og åben struktur, der gør at den let optager smag fra den mad og de krydderier, som den tilberedes sammen med; i dette tilfælde tempereringer med bl.a. asafoetida og karryblade i en den stærke, tombaserede Madras.

Velbekomme!

Smag vores Paneer Madras i din lokale Bindia på ØsterbroNørrebroFrederiksbergAmagerLyngby og Søborg eller bestil den her.